BAKANLAR KURULU
Türkiye Büyük Millet Meclisinin yürütme organına Bakanlar Kurulu adı verilir. Cumhurbaşkanı tarafından seçilen Başbakan ve Başbakan tarafından seçilen Bakanlar, Türkiye Büyük Meclisi adına yürütme erkini kullanırlar, Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından çıkarılan kanunlara göre ülkeyi yönetirler.
Başbakan, Bakanlar Kurulu'nun başıdır. Başbakan, Bakanlar Kurulu'nun meydana getirdiği Bakanlarla birlikte devleti yönetir. Bu sebeple,Başbakan hükümetin en önemli görevini üzerinde toplar.Bu yüzdendir ki genel olarak herhangi bir hükümet ,o hükümetin başı olan Başbakanın adı ile anılır.Bakanlar Kurulu’nun başı olan Başbakan,bir devletin görülecek pek çok işi olduğu için,bölümlere ayrılmış olan bu işlerin başına,kendisine yardımcı olacak kişileri getirir.Belirli bölümlerin yönetimine Başbakan tarafından getirilmiş olan kimseler,Bakanlardır.Türkiye Cumhuriyeti’nde bu iş bölümleri,devlet dairelerini yani Bakanlıkları meydana getirir.Bakanlıklar da Başbakanın teklifi,Cumhurbaşkanının onaylaması ile meydana getirilir.Hükümetin Millet Meclisi’nden güven oyu alması ile de,kuruluşları Millet Meclisi’nce onaylanmış olur.Bugün Bakanlar Kurulumuzda şu Bakanlıklar vardır:
1-Adalet Bakanlığı 2 -Milli Savunma Bakanlığı, 3 - İçişleri Bakanlığı, 4 - Dışişleri Bakanlığı, 5 - Mali ve Sosyal Yardım Bakanlığı, 6 - Gümrük. Bakanlığı,7 - Ticaret Bakanlığı, 8 - Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanlığı, 9 - Gümrük ve Tekel Bakanlığı, 10 - Tarım Bakanlığı, 11 - Ulaştırma Bakanlığı, 12 - Çalışma Bakanlığı, 13 -Sanayi Bakanlığı, 14 - Turizm ve Tanıtma Bakanlığı, 15 - İmar ve İskân Bakanlığı, 16 - Enerji ve Tabiî Kaynaklar Bakanlığı, 17-Köy İşleri Bakanlığı.
Bakanlar Kurulunda, yukarda adları yazılı 17 Bakanlığın bakanlarından başka, bir Başbakan Yardımcısı, üç Devlet Bakanı vardır.
Bakanlıklar:
Bakanlıklar, Ankara'da bulunur. Bunların çoğu, Ankara'da “Bakanlıklar” adı verilen bölgede toplanmıştır. Her Bakanlığın, bütün Türkiye'nin illerine, ilçelerine dağılmış teşkilatı vardır.
Her Bakanlığın başında, Bakanlar Kurulu'nun üyesi bulunan bir Bakan vardır.
Bakandan sonra, bir Bakanlığın en yüksek memuru Müsteşar'dır. Müsteşar, Bakanların en büyük yardımcılarıdır. Bakanın vereceği emirlerin, Bakanlık işlerinin, kanunlara, tüzüklere göre uygulanmasını düzenler.
Her Bakanlıkta, o Bakanlıkla ilgili Daire Başkanlıkları, Genel Müdürlükler bulunur. Bunlardan başka, her Bakanlıkta, şu müdürlükler vardır:
Özel Kalem Müdürlüğü: Bakanlık makamının resmî ve özel yazışmalarını düzenler.
Teftiş Heyeti Başkanlığı : Bakanlık teşkilâtını, müfettişleri kanalı ile teftiş ve kontrol eder.
Zat İşleri Müdürlüğü: Bakanlık memurları ile ilgili olan aylık, yolluk, emeklilik, memurluğa alınma, atanma gibi işleri düzenler.
Levazım Müdürlüğü: Bakanlığın alım satım, onarım, aydınlatma, ısıtma işleri ile görevlidir.
Evrak Müdürlüğü: Bakanlığa gelen Bakanlıktan giden yazışma ve dilekçelerin, cevapların dosyalarını tutar.
Bakanlar Kurulu, Başbakan ve Bakanların sorumluluğu:
Başbakan ve Bakanlar, kanunları vermiş olduğu geniş yetkileri olan kimselerdir. Fakat, her yetkinin karşısında bir sorumluluk da bulunur. Bu bakımdan, Başbakanın ve Bakanların bu geniş yetkilerinin yanında, sorumlulukları da vardır.
Başbakan ve Bakanlar, Türkiye Büyük Millet Meclisine karşı sorumludurlar.
Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeleri, diledikleri zaman, Başbakanın, Bakanlar Kurulunun ya da herhangi bir bakanın işleri ile ilgili olarak soru sorabilir. Başbakan, Bakanlar Kurul adına bir yetkili Bakan ya da Başbakan Bakanlar, bu sorulara cevap vermek zorundadırlar. Verilen bu cevaplar, soruların tam karşılığı ise ve Meclis tarafından onaylanırsa, ortada, bir sorumluluk kalmaz. Fakat, verilmiş olan bu cevaplar, Millet Meclisi tarafından onaylanmazsa, Bakanlar Kurulu, görevden ayrılmak durumunda kalır.
Bakanlar Kurulunun bu şekilde görevden ayrılması, gütmüş olduğu politakanın, Millet Meclisince onaylanmaması demektir. Bu, bir suçu gerektirecek bir sorumluluk değildir. Yalnız, Bakanlar Kurulunun görevden uzaklaştırılması sonucunu doğurur. Fakat, bunun yanında yapılmış olan işler, devlet ve milletin zarar görmesi sonucunu doğurmuşsa, o zaman, Başbakan ya da o işle ilgili olan Bakan ya da, o işten bütün Bakanlar Kurulu sorumlu ise bütün BAkanlar, Anayasa Mahkemesinde yargılanır. Bu yargılama sonunda, suçlu görülenlere, Türk kanunlarına göre ceza lar verilir.
Category: bakan, bakanlar, bakanlar kurulu, devlet
0 yorum