ASKERLİK
Özel kanun ve nizamlara göre harp sanatını öğrenme ödevi asker olma hali Eskiden savaşlar halkın eli silâh tutanları tarafından yapılır ve devamlı ordular bulunmazdı. Bu durum ilk çağlarda değişmiş ve devletler devamlı denebilecek orduları bulundurmaya başlamışlardır.
Bir devletin bağımsızlığının ve güvenliğinin temel direği olan askerlik, yabancı devletlerde ve bizde çeşitli değişmelere uğramıştır.
Yürürlükte bulunan kanun ve nizamlara göre her Türk vatandaşı 20 yaşından 46 yaşma kadar 26 yıllık bir süre içinde askerlik çağında bulunur. 20 yaşında askerliğini yaptıktan sonra geri kalan süre içinde, vatan savunmasının gerektirdiği zamanlarda tekrar askere çağrılır. Askerlik çağı, yoklama devresi, muvazzaflık devresi, ihtiyat devresi olmak üzere üç bölüme ayrılır.
Yoklama devresi, askerlik çağının başlangıcından orduya girişe kadar olan devredir.
Muvazzaflık devresi, askerlik hizmetinin yapıldığı devredir.
İhtiyat devresi, muvazzaflık devrelinden askerlik çağının sonu olan 46 yaşına kadar sürer.
Askerlik çağma giren her erkek, doktor muayenesinden geçirilerek sağlamlar, sakatlar, çürükler olmak üzere ilçe ayrılırlar. Sağlamlar tam hizmeti görmek üzere, sakatlar kısa hizmette bulunmak üzere askere alınırlar. Çürükler askerlik yapmazlar.
0 yorum