Bilgi-wiki

ALASKA

cousin | 2/17/2010 | 0 yorum

Kuzey Amerika'nın kuzey-batı bölümünde, Amerika Birleşik Devletlerinden biri. Yüzölçümü 879.600 kilometre, kare, nüfusu 226.167 dir.

1887 yılında Rusyadan 7.200,000 dolara satın alınmıştır. Amerika Dışişleri Bakanı Seward'ın teşebbüsü ile alman ve satış sırasında “Seward Budalığı” ismi verilen bu yerlerde, sonradan o kadar çok altın madeni bulunmuştur ki; 25 yıl içinde bu bölgeden elde edilen altın, ödenen bedelin kırk beş mislini bulmuştur.

Kuzey Amerika'nın kuzeyinde, batı. ya doğru büyük bir yarımada halinde uzanır ve Asya'dan Bering boğazı ile ayrılır. Kuzey Amerika'nın en yüksek noktası olan 687 metre yüksekliğindeki McKinley Dağı buradadır. En uzun nehri olan Yukon ve Kuskokvim, Bering denizine dökülürler. Güney kısımları dışında iklimi son derece soğuktur.

Yerli halkı Eskimolar olan bu bölge, yer yüzünün, “Avcılar Cenneti” denecek özellikte bir bölgedir. Ren geyikleri, kürk hayvanları ve balıkçılık önemli bir gelir kaynağıdır. Günden güne artan kömür ve petrol istihsalinin yanın. da altın, bakır, gümüş ve kalay madenleri önemli bir yer tutar.

Uzun uğraşmalardan sonra Kongre, ye bir temsilci göndermek hakkını almış, 1912 yılında da yerli bir hükümet kurulmuştur. Bu hükümetin başında Amerika Birleşik Devletleri Cumhurbaşkanı tarafından dört yıl müddetle tâyin edilen bir vali bulunuyordu. Alaska'ya bir devlet statüsünün verilmesi meselesi, Amerika'da sık sık tartışma konusu olmuştur. Sonunda Alaska, 1959 yılında A.B.D. ne 49. devlet olarak katılmıştır.

Category: , , ,

0 yorum