Bilgi-wiki

HAREKET ORDUSU

cousin | 7/09/2010 | 0 yorum

Tarihimizde 31 Mart Ayaklanması olarak anılan 13 Nisan 1309 da İstanbul’da çıkan gericilik ayaklanmasını bastırmak için Selanik’te bulunan Üçüncü Ordu subaylarının teşkilâtlanarak meydana getirdikleri, İstanbul’a gelerek ayaklanmayı bastırdıkları orduya verilen ad.


İstanbul’daki Dördüncü Avcı Taburunun harekete geçerek “şeriatın tatbikatını” istemeleri ile başlayan ayaklanma, gerilik taraftarlarının da katılmasıyla kısa zamanda gelişmiştir. Bunun üzerine bu harekete karşı koymak için, memleketin aydınları tarafından komiteler kurulmuş, Selanik'te bulunan Üçüncü Ordu subayları da, “Hareket Ordusu” adı verilen bir ordu meydana getirerek İstanbul’a hareket etmişlerdir. Hareket Ordusu 11 Nisanda' (yani 24 Nisan 1909 da) İstanbul’a gelmiş, sıkıyönetim ilân edilmiş, yeni bir kabine kurulmuş ve 31 Mart ayaklanmasına katılan yüzlerce subay, asker ve gericiler idam, hapis sürgün edilmişlerdir.


Hareket Ordusu, bir gericilik ayaklanmasının bastırılmasında gerekeni yapmış olan aydın Türk subaylarının meydana getirdiği bir ordudur.

Category: , ,

0 yorum