Bilgi-wiki

ANARŞİZM

cousin | 8/16/2009 | 0 yorum

Yunanca anarchia (kanunsuzluk) kelimesinden alınan bu deyim idare edici bir otoritenin olmamasını savunan bir doktrindir.

XIX. yüzyıl başlarından beri, sistemli bir şekilde görülmeye başlayan anarşistler her türlü devlet şeklinin kötü ve zalimce olduğunu savunmuşlardır. Anarşistler, fertlerin hukuk, ekonomik ve sosyal bakımdan tamamıyla serbest olmalarını; silâhlı kuvvetler, mahkemeler, yazılı kanunlar olmadan serbestçe, bir arada yaşamalarını isterler.

Hükûmetsizlik halinin devamlı olmasını amaç bilen anarşistlerin metotları çok farklıdır. Bazıları toplumun barışçı yollarla anarşiye geçmesini savunurlar, bazıları da anarşizmin ihtilâlle başarı kazanabileceğine inanırlar.

XIX. yüzyılda çeşitli anarşist grupları, Rus Çarı, Alexandr'ı, İtalya Kralı Humbert'i, Fransız Cumhurbaşkanı Carlot'u, Avusturya İmparatoriçesi Elizabeth'i, Amerika Cumhurbaşkanı MacKinley'i öldürmüşlerdir.

1877 ve 1907 de milletlerarası anarşist kongreleri toplanmışsa da hiç bir zaman süreli bir anarşizm teşkilâtı kurulmamıştır.

Category: , , ,

0 yorum