Bilgi-wiki

Özel İtalyan Lisesi

cousin | 5/24/2009 | 0 yorum

Osmanlı İmparatorluğu zamanında Ceneviz, Venedik ve Sicilyalılar Osmanlı sultanlarından aldıkları izin sayesinde Galata ve çevresi ile Haliç kıyısında ticaret yapabiliyorlardı. Bu yerlerde yaşayan İtalyan toplulukları genellikle Ceneviz diyalekti ile konuşuyorlardı. Varlıklı aile çoçuklarının eğitimi özel öğretmenler tarafından gerçekleştiriliyordu.
1861 yılında İtalyan Diplomatik çevresinin katkılarıyla İstanbul’daki İtalyan topluluğu için akşam okulu açıldı. Bunu takiben bir anaokul ve bir de ilkokul açıldı.
XIX. yüzyılın son dönemlerinde İstanbul’daki bir diğer faal kurum İtalyan Hükümetine bağlı “Societa’ Operaia di Mutuo Soccorso per l’Assistenza…..”dır ve bu kurum eğitim hayatına 1885 yılında başlayan günümüzde “Nuri Ziya Sokak” olarak bilinen, İstiklal Caddesi'ni eski “Grand Rue de Pera”yı kesen, zamanların “Rue de Pologne” sokağındaki Regia Scuola Elementare e Media nın açılmasına öncülük etmiştir.
Söz konusu Regia Scuola Elemenare e Media birinci Crispi Hükümeti’nin eğitim ve göç yasaları çerçevesinde resmi olarak 1888 yılında tanınmış, Türk ve İtalyan vatandaşlarına açılmıştır. Bu nedenle 1888 yılı İstanbul’da ilk İtalyan devlet okulunun kuruluş yılı olarak kabul edilmektedir.
“Regia Scuola”ya 1895 yılında Beyoğlu Hayriya Sokak’ta faaliyete başlayan İtalyan Ticaret Merkezi eklenmiştir. Eğitim süresi üç yıl olan ve Teknik Okul diploması veren Merkez, 1900 yılında dört senelik eğitim veren üst düzey bir kursla eğitim seviyesini yükseltmiştir. Söz konusu kursta verilen diploma İtalya Krallığında bulunan Üst Düzey Ticaret Merkezlerine ve Napoli’deki Doğu Bilimleri Enstitüsü’ne geçiş imkânı veriyordu.
1910 yılında “Regia Scuola Elementare e Media” okulundaki dört sınıfa, eğitim süresi dört yıl olan lise eğitimi ilave edilmiş ve Türk ile İtalyan öğrencilerine açılmıştır.
İtalyan Okulu’ndaki eğitim 1911 yılında İtalya ile Türkiye arasında çıkan savaşta kesintiye uğramış ve 1913-1914 eğitim öğretim yılında tekrar başlamıştır. Eğitim 30 nisan 1915 yılında I. Dünya Savaşı sebebiyle tekrar duraklatılmıştır.
Savaşın bitimiyle Ortaokul ve İtalyan Lisesi, ekim 1919 yılında günümüzdeki yerine, Tom Tom Kaptan Sokağa taşınmıştır.
1920 yılında lisenin günümüzdeki binasında şu alanlarda eğitim programları uygulanmaktaydı: Ortaokul eğitimi, İtalyan Lisesi, Profesyonel gelişim kursu, Ticaret Merkezi ve eğitim dili İtalyanca olmayan okullardan gelen öğrencilere yönelik yabancı dil eğitimi veren hazırlık sınıfı.
Türkiye Cumhuriyeti’nin (29 ekim 1923) kurulmasından ve Lozan Antlaşması’ndan (ağustos, 1924) sonra, 30 kasım 1914 yılından önceki tarihlerde Türkiye’de faaliyet gösteren yabancı okullar Türk Okulları ile eşit şartlarda ve resmi olarak tanındı.
1966 yılında Profesyonel gelişim kursu kapatıldı ve bunu takip eden dört yıl boyunca da Teknik Ticaret Merkezi’nin eğitimi durduruldu. 1998-1999 eğitim-öğretim döneminde yürürlüğe giren zorunlu eğitim kanunu ile (4306/97 sayılı zorunlu eğitim kanunu) İtalyan dili öğretimi için lise öncesi hazırlık sınıfı açıldı ve İtalyan Lisesi’nin ortaokul kısmı kapandı.
Günümüzde İtalyan Lisesi dört yıllık eğitim veren, devlete bağlı İtalyan Fen Lisesi’nden oluşmaktadır. Söz konusu okul, Fen ve Türkçe-Matematik olarak iki bölümden oluşmaktadır.
Türkçe-Matematik bölümü, Türkiye’deki üniversitelere giriş sınavında yapılan değişikliklerin sonucunda, ortaya çıkan Türkçe öğretim gereksiniminden hayata geçirilmiştir.
Lisenin bünyesinde, ’97 yılında yürürlüğe giren ve adı geçen 4306 sayılı kanun gereği Türk veya çifte vatandaşlığı olan Türk öğrencilerin gidemediği, sadece İtalyan ve yabancı uyruklu öğrencilerin alındığı, 2003-2004 eğitim-öğretim yılında faaliyete başlayan bir ortaokul bulunmaktadır.

Category: , , ,

0 yorum